Οι «διαπραγματεύσεις» για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος συνεχίζονται. Στα σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν «συγκλίσεις» μεταξύ των δύο «πλευρών». Οι Τούρκοι επιμένουν στα «επεμβατικά τους δικαιώματα» και ευελπιστούν ότι μέσω μια «λύσης» θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την παραμονή των 150,000 και πλέον παράνομων εποίκων στο νησί, με μοναδικό στόχο την μακροχρόνια τουρκοποίηση της Κύπρου (και της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου). Ταυτόχρονα, η Αθήνα, «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» ενώ η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ότι ακόμα και αυτή η (αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή) «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο (2009) η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα αξιολογήσει την πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με αποφάσεις της Ε.Ε., η αναγνώριση και ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το συντομότερο δυνατό είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμιά «κίνηση καλής θέλησης» στο Κυπριακό και εξακολουθεί, προκλητικά, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ερώτηση η οποία τίθεται είναι «Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ξεκαθαρίζει από τώρα την θέση της σχετικά με την πορεία της της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» Το λιγότερο που θα μπορούσε να δηλώσει η Λευκωσία (και η Αθήνα;) είναι ότι «Αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, η Κυπριακή Δημοκρατία (και η Ελληνική Δημοκρατία;) θα εξασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μόνο τότε θα αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.